25 maart 2013 ~ Reacties uitgeschakeld voor Solar Team Twente heeft ontwerp nieuwe zonneauto gepresenteerd

Solar Team Twente heeft ontwerp nieuwe zonneauto gepresenteerd

Het Solar Team Twente heeft vrijdagmiddag het ontwerp van de nieuwe zonneauto gepresenteerd. Met dit ontwerp wil het team in oktober 2013 als eerst de finishlijn van de World Solar Challenge in Australië passeren.

“De nieuwe zonneauto wordt op het gebied van aerodynamica en gewicht nóg beter”, vertelt Lot Jeurink (21, Technische Geneeskunde). Zij is binnen het 16-koppige Solar Team Twente verantwoordelijk voor de externe betrekkingen en legt zo’n anderhalf jaar haar studie compleet stil.
Tijdens de officiële presentatie, die plaatsvond in bioscoop Wolff Cinestar in Enschede, werd het schaalmodel van de zonneauto onthuld. Het rode doek mocht er eindelijk af. Het schaalmodel ziet er fraai uit. Ook werd er een 3D-film over het ontwerp vertoond.

De auto is iets slanker dan de 21 Connect van vorig jaar en kent hetzelfde vleugelprofiel als ‘cabine’ voor de coureur.  Eerder al werd bekend dat de auto dit jaar voor het eerst vier wielen heeft. Dit als gevolg van wijzingen in het reglement van de World Solar Challenge.
“Dat heeft geen effect gehad op het gewicht en de prestaties van de auto. Het Thermo Lite materiaal, dat ontwikkeld is door Ten Cate, is van hoogwaardig carbon en wordt ook gebruikt in de ruimtevaart en de formule 1. We hebben meer dan een half jaar gewerkt aan het ontwerp en zijn erg tevreden.”
Jeurink weet nog niet of ze zelf als coureur plaatsneemt achter het stuur. “Het is nog niet bekend wie dat gaat doen, maar qua postuur kom ik in aanmerking. Het vergt in ieder geval veel voorbereiding, want het kan wel vijftig graden worden in de auto. De coureurs gaan veel trainen, bijvoorbeeld hardlopen met een dik vest aan, dat soort dingen.”
In samenwerking met NLR en Fokker wordt momenteel hard gewerkt aan de zonneauto, die naar verwachting dit voorjaar klaar is.

Facts nieuwe zonneauto
• Het team van zestien studenten dat de zonneauto bouwt wordt ondersteund door meer dan 100 partners en dat collectief wordt alleen nog maar groter.
• Als gevolg van een reglementswijziging van de World Solar Challenge moet de nieuwe zonneauto op vier wielen rijden.
• De zonneauto zal ongeveer even veel gaan wegen als twee personen.
• De velgen van de zonneauto zijn even licht als de banden die erom heen zitten.
• De motor van de zonneauto zit in het wiel, dit zorgt voor een minimaal verlies van energie.
• De auto wordt draadloos aangestuurd vanuit de volgauto, die dicht achter de zonnauto rijdt, om met een optimale snelheid te kunnen rijden.
• Wanneer de zonneauto haar gemiddelde snelheid rijdt, gebruikt deze ongeveer net zoveel als een stofzuiger. Op stand-bystand is dit net zoveel als een spaarlamp.

World Solar Challenge
Op 6 oktober start de World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Meer dan 3.000 kilometer, van noord naar zuid, dwars door de Australische out back. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met haar zelfgebouwde zonneauto door de Australische woestijn. Het team wil de race in vier dagen afleggen en overnacht in een tentenkamp in de out back.

Comments are closed.