26 maart 2013 ~ Reacties uitgeschakeld voor Wederom doorbraak zonne-energie technologie

Wederom doorbraak zonne-energie technologie

Onderzoekers van het Stanford Institute for Materials and Energy Sciences (SIMES) hebben zonnepanelen ontwikkeld die een hoger rendement behalen. Dit nieuwe paneel is gebaseerd op photon-enhanced therminionic emission (PETE), deze techniek is voor het eerst gedemonstreerd in 2010.

Het rendement van de panelen is gestegen van een paar honderdste van een procent naar 2 procent. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat dit in de nabije toekomst nog 10 keer zoveel kan worden.

Het PETE apparaat gebruikt een speciale halfgeleidende chip die het gehele spectrum van het zonlicht opvangt, normale zonnepanelen gebruiken slechts een deel van dit spectrum om elektriciteit op te wekken.

De basis van de chip bestaat uit een sandwich van twee verschillende laagjes. Een laag zorgt ervoor dat het zonlicht zo goed mogelijk wordt geabsorbeerd en zet dat om in elektronen. De andere laag zendt deze elektronen uit en verzamelt ze tot een elektrische stroom. Een cesiumoxide coating op de tweede laag vergemakkelijkt het geleiden van de elektronen. Toekomstig onderzoek is gericht op het ontwikkelen van nieuwe coatings en oppervlaktebehandelingen om zo de efficiëntie van de panelen te verhogen.

Wanneer deze apparaten goedkoop in massa geproduceerd gaan worden, zal dit enorme gevolgen hebben voor de zonne-energie markt en de productie van zonnepanelen.

Comments are closed.