30 maart 2013 ~ Reacties uitgeschakeld voor Solar Impulse vliegt van west- naar oostkust VS

Solar Impulse vliegt van west- naar oostkust VS

De Solar Impulse, het Zwitserse vliegtuig dat zich alleen op basis van zonne-energie voortbeweegt, stijgt op 1 mei in San Francisco op voor een tocht waarbij de VS wordt overvlogen van de west- naar de oostkust. Het vliegtuig, dat enkel de piloot kan vervoeren, legt de afstand af in vijf etappes. Begin juli zal het landen op de JFK-luchthaven in New York. Dat hebben de initiatiefnemers bekendgemaakt in Mountain View (VS).

De actieradius van het vliegtuig is nu nog beperkt, vermits de snelheid waarmee het zich beweegt rond de 70 km/uur schommelt en het vliegtuig slechts 24 uur aan een stuk kan vliegen. Het vliegtuig houdt achtereenvolgens halt in Phoenix (Arizona), Dallas Fort Worth (Texas), Atlanta (Georgia), Nasvhille (Tennessee) en St.-Louis (Missouri). Het publiek kan telkens gedurende een week tot tien dagen kennismaken met het project en de mogelijkheden op vlak van hernieuwbare energie.

De eerste haalbaarheidsstudie werd uitgevoerd aan de Technische Hogeschool van Lausanne. Al sinds 2003 wordt met financiële steun van bedrijven zoals Solvay, Omega en Schindler gesleuteld aan dit vliegtuig, dat een spanwijdte heeft van 63,4 meter en 1,6 ton weegt. De vier elektrische motoren worden gevoed met 12.000 fotovoltaïsche cellen die op de vleugels aanwezig zijn.

Het vliegtuig heeft al een aantal opmerkelijke vluchten op zijn actief, zoals een vlucht in 2011 van Payerne (Zwitserland) naar Zaventem. In 2012 werd gevlogen van Madrid naar Rabat. Met een verbeterde versie willen de initiatiefnemers André Borschberg en Bertrand Piccard in 2015 een reis om de wereld maken.

 

Comments are closed.