15 november 2013 ~ Reacties uitgeschakeld voor Seat bouwt auto’s op zonne-energie

Seat bouwt auto’s op zonne-energie

53.000 zonnepanelen telt de enorme zonne-installatie op de daken van diverse fabrieken en gebouwen van de Spaanse autofabrikant Seat in Martorell – op een oppervlakte van 276.000 vierkante meter (vergelijkbaar met veertig voetbalvelden). De autofabrikant gaf medio 2010 het startschot voor het project Seat al Sol en investeerde er 35 miljoen euro in. Het werd ontwikkeld samen met Gestamp Solar.

Het levert 25 procent van de benodigde energie op jaarbasis voor de productie van de Seat Leon. De installatie is de grootste in de auto-industrie wereldwijd, zo meldt het persbericht.

Het Seat al Sol-project is uitgegroeid tot het vlaggenschip van Seat’s duurzame maatregelen. Daarnaast heeft de fabrikant twee spoorlijnen van elk 40 kilometer aangelegd die rechtstreeks vanaf het industriegebied Zona Franca naar de haven van Barcelona (Autometro) voeren. Daarmee bespaart de onderneming op jaarbasis 50.000 individuele vrachtwagentransporten, wat leidt tot een jaarlijkse CO2-besparing van 2.000 ton.

Verder levert Seat’s eigen warmtekrachtinstallatie 50% van het vermogen en 90% van de warmte voor de fabriek, met een jaarlijkse CO2-reductie van 12.800 ton tot gevolg. Bovendien is 100% van het benodigde vermogen van de fabriek dankzij een samenwerking tussen Seat en Acciona afkomstig uit hernieuwbare bronnen.

De fabriek heeft ISO 50001 en ISO 14001 certificaten en ontving in 2013 als eerste Spaanse productielocatie de Automotive Lean Production Award, als erkenning voor de kwaliteit en efficiency van de productieprocessen. Dankzij de innovatieve, duurzame initiatieven die SEAT ontwikkelt, vormt de onderneming een belangrijke schakel in de totale milieu-inspanningen van de Volkswagen Groep, met als doel het duurzaamheidsniveau van zijn fabrieken tot 2018 met 25% te verhogen.

Tags:

Comments are closed.